Haydi Çocuklar Oyuna!

Genç Gönüllüler Derneği’nin planlayıp, Hollanda Kraliyeti desteği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje ile “Çocuk Hakları Sek Sek Oyunu” Türkiye genelinde birçok çocukla buluştu.

Projenin eğitici eğitimi aşaması, 25 Kasım 2014 – 02 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu aşamada, Türkiye’nin farklı illerinden gelen 42 öğretmen ve sosyal çalışanlarla birlikte “Çocuk Hakları Sek Sek Oyunu”nun çocuklara Çocuk Hakları konusunda nasıl farkındalık kazandırılacağı üzerine eğitim yapıldı. Ardından katılımcılarla birlikte İstanbul içinde belirlenen okullarda uygulamalar yapılarak, oyunun amacı doğrultusunda oynanması için gerekli çalışmalar yapıldı.

Eğitim sonunda her katılımcıya, Çocuk Hakları Sek Sek Oyunu materyalleri verilerek, kendi şehirlerinde ulaşabildikleri kadar çok çocukla uygulama yapmaları için fırsat verildi.

Çocuk Hakları Sek Sek Oyunu ile amaçlanan, çocukların, Çocuk Hakları konusunda bilinçlenmesini sağlamak, farkındalık kazandırmak ve iletişim, takım çalışması gibi faaliyetler ile eğlenerek haklarını öğrenmeleri için olanak sağlamaktı.

Gerçekleştirilen projede, çocuk haklarının oyun yolu ile anlatılmak istenmesinin sebebi; öncelikle hedef kitlenin “çocuklar” olmasıydı. Montessori’nin yıllar önce söylediği “Oyun çocuğun işidir” sözü de göz önüne alındığında, eğer çocuklara bir şey öğretilecekse sizce de en iyi yol oyun değil midir?

Bu sorunun cevabından yola çıkarak, oyun bir öğrenme yöntemi olarak kullanıldı. Oyun ile öğrenme, aynı zamanda doğal ve deneyime dayalı öğrenme ortamı olduğu için, öğrenilenlerin kalıcı olması açısından bir kat daha önemlidir.

Çocuklar, Çocuk Hakları Sek Sek Oyunu ile önce yeni bilgiler görürler. Ardından, bu yeni bilgeleri düşünmeye başlarlar. Bu sırada hayal güçlerini, alternatif seçenekleri ve geçmiş deneyimlerini kullanırlar. Aynı zamanda akranlarıyla birlikte çalışmaya, strateji oluşturmaya ve çözüm yolları bulmaya çalışırlar. Bütün bunların sonunda da çocuklar hem yeni bir deneyim kazanmış olur hem de haklarını öğrenmeye başlamış olurlar.

Çocuk Hakları Sek Sek Oyunu’nu oynamış çocuklarla konuşulduğunda, daha önce hiç “Çocuk Hakları”nı duymamış çocukların bile “Kimler çocuktur? Çocukların ne gibi hakları vardır? Çocuk hakları niçin önemlidir?” gibi sorulara yanıt verebildikleri görülmüştür.

Bütün bunlar sonucunda, tasarlanan oyunun amacını gerçekleştirdiği söylenebilir.

Oyun, 10 Aralık İnsan Hakları günü/haftasında da Mardin, Adıyaman, Malatya, Ankara gibi birçok farklı şehirde oynanmış ve hakların önemi hem yetişkinler hem de çocuklar için tekrar vurgulanmıştır. Oyun Türkiye’nin çeşitli illerinde hala oynanmaya devam etmektedir.

 

ggd     milli     holanda

Yorumlar