Matematik Her Yerde! Bu Sefer Müzede…



Çocuğunuzu kaç yaşından itibaren müze gezilerine götürmeye başladınız?

Ya da siz hiç götürmediniz de okul gezisi ile mi ilk müze gezisine gitti?

Küçük yaşta gittiği müzelerin içerikleri ile büyüdükçe gittiği müzelerin içerikleri farklılaştı mı?

Dikkatini çekebildiniz mi?

Müzeyi severek geziyor mu, yoksa sadece siz götürüyorsunuz diye mi gidiyor?

Birkaç kez gitti, sıkıldı ve artık hiç gitmiyor mu?

Ya da o kadar ilgi çekici oldu ki her ‘Bu hafta sonu ne yapalım?’ dediğinizde ‘Müze gezmeye gidelim.’ mi diyor?

Çocuklukta yaşanan tecrübelerin çok büyük bir kısmı ileriki yaşlarda davranış ve tutumlarımızı, karakterimizi, yaşam biçimimizi belirler. Bu nedenle okul öncesinden başlayarak eğitim sürecine çok önem verilmelidir. Çocukların yaşayacağı olumlu her deneyim onların geleceklerine birer yatırımdır.

Eğitim sektöründe 9. yılımızı bitirdiğimiz bugünlerde güzel bir gelişme yaşadık. Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ajans’ın düzenlediği, gençlere ve çocuklara yönelik yenilikçi eğitim yöntemlerinin değerlendirildiği 1. Ulusal Metot Fuarı’nda sunduğumuz, 5 yıldır farklı müzelerde ve farklı yaş gruplarından öğrenciler ile uygulamakta olduğumuz müze ve matematik metodumuz çok beğenilerek Kasım 2016’da Malta’da gerçekleştirilecek olan 11. Uluslararası Metot Fuarı’na katılma hakkı kazandı.

Peki, biz ne hedefliyoruz?
Disiplinler arasında matematiğin yerini, hayatın içinde matematiğin önemini yaşayarak kendilerinin farkına varmaları için, müfredat kapsamındaki kazanımları göz önüne alarak, hem müzecilik, hem matematik hem de gerektiği yerlerde diğer bilim dallarının kazanımlarını bir araya getirerek öğrencilerin müzeleri yaratıcı senaryolar ile gezmelerini sağlıyoruz.

Yaş gruplarına göre öğrencilere farklı müze gezi alternatifleri sunuyoruz. Tekerlemeler ile bir müzeyi gezip tekerlemelerde gizli soruları yanıtlıyorlar. Kolaj yapılmış filmler izleyip eğlenceli matematik yarışmaları yapıyorlar. Müze odalarından çıkabilmek için müze içeriği ile birleştirilmiş soruları yanıtlıyorlar ve bunun karşılığında bir sonraki adım için kartlar kazanıyorlar. Zincir sorular ile şirket analizi yaparak kendilerini bütçe hesaplamalarının içinde buluyorlar. Ellerinde krokiler ile müzeyi bir hazine avının içinde gezerken bulmacalara buldukları şifreleri yerleştiriyorlar. İnteraktif tablet uygulaması ile arkadaşları ile beraber kendilerini müze içeriği ile ilgili bilgi ve genel kültür yarışmasında buluyorlar.

Tüm müze gezisi bittiğinde –yaklaşık 1,5 saatlik bir süre- kendileri bile onlar için uzun görünen bu sürenin nasıl bu kadar çabuk geçtiğine hayret ediyorlar. ‘Hiç böyle olacağını düşünmemiştim!’, ‘Ben sıkıcı bir gezi olacağını düşünmüştüm, süre bitmiş bile!’, ‘Ne kadar eğlenceliydi, her müzeyi böyle gezsek!’ gibi geri bildirimler veriyorlar.

İşte hedeflediğimiz tam da bu aslında… Çocukların, eğitim – öğretim süreçleri içerisindeki hem matematik ile ilgili hem de hayat ile ilgili deneyimleri ne kadar olumlu olursa, büyüdüklerinde de bu olumlu deneyimleri isteyerek devam ettireceklerdir. Bu sayede kendilerinin yetiştirecekleri bir sonraki nesle tecrübelerini aktararak, bir sonraki neslin de hem matematiği hem de müze gezisini sevmesini sağlayacak, örnek bireyler olarak toplum gelişimine katkıda bulunacaklardır.

Matematik Her Yerde! Sadece hayal edin yeter…

Ebru Ataca
www.pratikmatematik.com

Yorumlar