Uçsuz Bucaksız Öğrenme Ortamları

21. yüzyılda, on yıl içerisinde yaşanan değişim önceki yüzyılların tamamında yaşanan değişimlere yakın. Hız arttı, daha fazla hız bekliyoruz. Bilim araştırmaya devam ettikçe kavramlar ve tanımları da değişiyor. Eğitim, öğrenme ve öğrenme ile ilgili kavramlar da değişti ve değişmeye devam ediyor.

Teknoloji, çoğunlukla bizi kendisine bağımlı yapan, gençleri ve hatta çocukları kültüründen koparan bir ucube gibi görünse de, insanlığa katkıları çok fazla olan / olacak olan bir süreç. Öğrenme ile ilgili bildiğimiz kanallar da farklılaştı. Bu gün internet ve teknoloji kullanılarak geliştirilmiş eğitim platformları (çoğu ücretsiz) ve bu araçlarla yapılan öğrenme etkinliklerinin sayısı arttı. Öğrenmenin yaşı yok. Hele bir de teknolojinin zenginleştiriciliği ile, öğrenmeye devam!

Ücretsiz, herkes için bir dünya okulu olarak tanımlanan Khan Akademi, evindeki küçük ofiste Youtube’da çoğunlukla matematik ve bilim dersleri içerikli 4,800 video dersi paylaşan Salman Khan tarafından kuruldu. 2014 eylül itibariyle 2 milyondan fazla aboneye ulaştı. Sitedeki derslerin tamamı 29 dilde görüntülenebiliyor. Sitede, tanımı şöyle yapılıyor: “Khan Academy, alışılagelen eğitim sistemini değiştirip geliştirmeyi ve özgürleştirmeyi hedefleyen, kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Amacımız; isteyen herkesin, istediği an, istediği yerde dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim alabilmesini sağlamaktır.

Khan Akademi Türkçe sayfası da test aşamasında ve aktif. Aritmetikten felsefeye, organik kimyadan sanat tarihine yüzlerce alanda, binlerce ders videoları öğrencilerini bekliyor. Amerika’da bir çok okul Khan Akademi’yi müfredatlarında kullanmaya başlamışlar. Salman’ın bu konuyla ilgili röportajını şu adresten okuyabilirsiniz: http://goo.gl/blF729

"Tek bir şeyi bilmelisin, Her şeyi öğrenebilirsin" sloganıyla, Türkçe Eğitimde Fırsat Eşitliğini güçlendirmeyi hedefleyen bir kampanya da başlattılar.

Khan Akademi, sadece videolardan ibaret bir araç değil. Videolar ana eğitim metotları olmakla birlikte, sitede her dersle ilgili küçük sınavlar ve egzersizler yer alıyor.

Future Learn, The Open Universite (Açık Üniversite) tarafından ve çok kaliteli 12 üniversitenin işbirliği ile 2012’de kurulmuş tamamen ücretsiz bir öğrenme platformu. Bilgisayar, tablet veya telefonlarınızdan kurslara ulaşabiliyorsunuz.

Bir kaç kursuna katıldım. Alanında uzman ve başarılı profesörler dersleri anlatıyor ve istediğiniz zaman hocaya mail atabiliyor veya soru sorabiliyorsunuz. Bizim gibi, üniversitede hocanın kapısının önünden geçmekten korkmayı, üniversitenin ve hocanın kalitesi olarak gören insanlar için, bu önemli bir şey.

Kurslar, çok önceden ilan ediliyor ve siz istediğiniz kursa kayıt oluyorsunuz. Kurslar haftalara bölünmüş ve öğrenmenize yardımcı olmak için her hafta bazı ödevler tamamlıyorsunuz. Dersleri görüntülü, sesli ve yazılı olarak takip edebilirsiniz. Her dersin sonunda küçük sınavlar, dersi anlamanızı pekiştiriyor. İlerleyen kısımlarda, dersi diğer takip eden insanlarla tartışmalar ve paylaşımlar başlıyor ve hatta size bir konu veriliyor ve bu konuyla ilgili diğer öğrencilere bir konuşma yapmanız bekleniyor. Kursu tam anlamıyla öğrenebilmeniz için onlarla farklı etkinlik var. Bir kurs içinde derslerin %50’den fazlasına katılmışsanız bir katılım belgesi satın alabiliyorsunuz ve belgeyi evinize gönderiyorlar. İş ve yönetim, görsel sanatlar, sağlık ve psikoloji, tarih, edebiyat, sanat, öğrenme ve politika gibi bir çok alanda, güncel ve sıradışı kurslar sizi bekliyor. Örneğin 19 Ocakta Groningen Üniversitesi tarafından altı haftalık “Karmaşık ve Belirsiz Bir Dünya’da Karar Almak” isimli bir kurs başlatılıyor.

Khan Akademi ve Future Learn, onlarca kar amacı gütmeyen öğrenme araçlarından sadece ikisi. Dünyanın bir çok ünlü üniversitesinin kurslar verdiği edX bir diğer platform. Dünya çok hızlı değişiyor ve oluşturulan platformlarla edineceğiniz bilgi, beceri ve yaklaşımlarla onu yakalamak hiç de zor görünmüyor. Bu platformların çoğu İngilizce. Sizce bu bir engel mi yoksa kazanmamız gereken bir beceri mi?

Konuk Yazar: Mehmet Öztürk

Yorumlar

  1. Fulya Aslan Gürşen19 Aralık 2014 20:29

    Bu tür platformları ve yenilikleri, sürekli takip ettiğim bu blog üzerinden öğrenmek keyif verici. Karmaşık ve Belirsiz Bir Dünyada Karar Almak kursu çok ilgimi çekti. Kollektif bilinç konusuyla birlikte ele alınca hangi düşüncenin bize ait olduğunu sezmek güç. Teşekkür ederim :) sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder